Zoetrope

I really just want to be warm yellow light that pours over everyone I love

07.11.2018.

O tišini, miru i pronalasku

Nekad nam treba da svijet zasuti, i oni zlonamjerni i oni dobronamjerni jer i od jednih i od drugih dolazi samo buka, svaka rijec je zapravo svaka smetana buka . Ako sam loš pusti me da budem los jer sad ne znam drukcije. Osjećaj je pošarana teka i pohabana knjiga. Osjećaj je prašina i poledica. Jel misliš da si naučio citati škrabotine? Jel misliš da knjiga nakon mnogo citanja zna da ne bude pohabana? Jel smiješ reci prašini da ne bude haotična kad je izazvana ili poledicu grditi što si se na njoj poskliznuo. Vjerovatno ne, ne, ne i ne. ... Možda nekad dok prebireš u sebi cime da pomognes, koji magični sklop da usnama projektujes ili uopšte ne prebires pa samo ispalis, neznano grubo, neosjetno hladno.. treba samo da zasutis . Da sutis dovoljno jako da Ce se činiti da rijeci nikad slabije nisu bile. Da sutis dovoljno dobro , da Ce se činiti da rijeci nikad dobro nista nisu donijele. Da sutis. Da šutiš sve dok sve ne ispričaš. E onda se možda i čujemo. Možda onda svi jedni druge čujemo. Onda budemo kolektivno zahvalni na ču(l)(d)u sluha Jer nakon takve tišine u sigurnosti i miru Mogu da se pričaju priče Pjevaju pjesme I pričaju pjesme I pjevaju priče Da tišina uci ljepotu govora, Pa govor ljepotu tišine. Da uvijek prvi pristup bude ljubav. Da ljubav poništi strah Da kad smo slabi budemo tek samo slabi, bez krivnje i mucenja A bit ce oboje tu, Ali nek bude i tisina Bit ce i oluja kisa i munje i gromovi Bit Ce glasno , bit Ce preglasno Traziti cemo tisinu u sebi Naci cemo, Gubit cemo, Traziti cemo godinama, Gubit cemo sekundama. Naučit ćemo, Na kraju svakog procesa govoriti hvala, a u toku zasto i kako Nekad Cemo znati i zasto i kako, Pa cemo zaboraviti znano i nauceno, Za glavu se hvatati, Kako smo mogli, Iznova i ponovo Onda Ce riječi pomagati I svakim zaboravljanjem smo zapravo naucili I onda crna nije crna, Bijela nije bijela I nista nije crno i bijelo, Crna ne postoji, Bijela ne postoji, Ali postoje sve druge boje, Cak i one koje smo izmislili. I bit Ce nam drago sto smo cisti od pretvaranja i oprani od tudjih ideja. Vidjeti ćemo nesto sto je samo nase i cvrsto se za to uhvatiti. Sve je bio spiralan put do toga. Mir. Tišina. Unutar. Izvan.

Zoetrope
<< 11/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

Ima u potragama nesto blazeno i u pronalasku nesto sveto.
The heart was created to love Him more than anyone or anything else.

Ibn al-Qayyim,
Rekao mi je da nastave sa poslom, da nikada ne govore lose o drugima, jer sejtan leti visoko samo zahvaljujuci krilima koja se zovu lijenost i kleveta (Mimarov segrt, Elif Safak)
I want to be like water. I want to slip through fingers, but hold up a ship.

Michelle Williams

meddah- tradicionalni turski pripovijedac koji izvodi meddahlik- pozoriste u kojem narator glumi sve likove
Kad mi se zivot obrati u tomovima knjiga,
ja se njemu obratim u par stihova.


Insan-i-kamil
Tek nakon ove nesrece Dzahan je shvatio da tajna njegovog majstora ne pociva ni u njegovoj strogosti- jer on nije bio strog, ni u nesunistivosti- jer nije bio neunistiv, nego u njegovoj sposobnosti da prihvati promjene i nevolje, da im se prilagodi i sebe izgradi, ponovo i ponovo iz rusevina.
-Mimarov segrt

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
31487

Powered by Blogger.ba